PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ma Heinä 08, 2019 14:39

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 73nzCRd85g

Lähteet: Terveyskirjasto, Jani Sormusen väitöskirja, Nature-lehti

" Punkit levittävät koko ajan enemmän sairauksia – Ruotsissa varoitetaan jo uudesta hengenvaarallisesta tarttuvasta taudista
Tänään klo 5:16 (muokattu klo 7:50)
Punkit levittävät borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen lisäksi monia muita tauteja, joiden oireet muistuttavat toisiaan.
Näin irrotat nopeasti punkin ihmisestä ja lemmikistä.
34-vuotias ruotsalaismies vietiin sairaalaan teho-osastolle Uppsalassa. Hän oli sairastunut erittäin nopeasti tuntemattomaan sairauteen. Sairaalassa huomattiin, että perusterveen miehen sisäelimet olivat yksi toisensa jälkeen pettämässä, lopettamassa toimintaansa.

Mieheltä oli aiemmin poistettu perna.

Muutaman päivän tehohoidon jälkeen huomattiin verinäytteestä, että se oli täynnä Babesia divergens -loista. Loista oli jopa 40 prosentissa miehen punasoluista.

Kun miestä osattiin hoitaa oikein, hänen olonsa parani huomattavan nopeasti. Miehen kohtalosta kerrotaan ruotsalaisessa lääkärilehdessä Läkartidningenissä.

Suomen vaarallisimmaksi eläimeksi tituleerattu punkki voi kantaa ja levittää ihmiseen lukuisia eri tauteja, ja ja ruotsalaismiehen babesioosi on niistä tuntemattomampia.

Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 11, 2019 15:49

https://yle.fi/uutiset/3-10489299?origi ... E96gilteXo

Antti Seppälä

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit ovat maailmanlaajuinen terveysuhka. Arvioiden mukaan 2050 yli kolmannes maailman ihmisistä sairastaa jotakin punkkien levittämää sairautta.

Yleisin ja tutuin punkkien levittämä sairaus on punkkien kantaman borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi (siirryt toiseen palveluun) (Terveyskirjasto). Suomessa borreliaa on punkeissa vähintään Oulun korkeudelle saakka, eniten eteläisessä Suomessa.

Punkit saattavat kantaa useita eri taudinaiheuttajia, joita ne levittävät yhdellä puremalla. Suurin osa punkkien levittämiin tauteihin tarkoitetuista testeistä testaa kuitenkin vain borrelioosia.

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Scientific Reports) havaittiin, että 65% borrelioosiin sairastuneista on saanut punkinpuremasta itseensä myös muita taudinaiheuttajia. Tutkimuksessa selvitettiin yli 400 borrelioosin takia lääkäriin tulleen immuunireaktiota kahtakymmentä muuta punkkien levittämää taudinaiheuttajaa kohtaan.

Useampi yhtäaikainen punkkien levittämä tauti saattaa heikentää immuunipuolustusta, ja sitä kautta lisätä alttiutta sairastua myös muihin kuin puutiaissairauksiin.

Tutkimus osoittaa nyt ensimmäistä kertaa, että useammalla kuin neljällä viidestä borrelioosia sairastavalla on joko jokin muu punkkien levittämä taudinaiheuttaja tai muu infektio.

Lue lisää:

Lähes kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa – eniten sellaisia on Suomen etelärannikolla

Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUUTIAISTAUDESISSA ON KYSE MUUSTAKIN KUIN BORRELIOOSISTA

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 11, 2019 16:01

Lue koko julkaisu alla olevasta osoitteesta:
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/ark ... yaos7WOD7k

Juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 65 % borrelioosia sairastavista potilaista tautiasteesta riippumatta reagoi useisiin eri taudinaiheuttajiin yhtä aikaa. Useampi yhtäaikainen puutiaistauti voi mahdollisesti heikentää immuunipuolustusta ja lisätä alttiutta sairastua muiden kuin puutiaisten levittämiin tauteihin.
Puutiaisten levittämät taudit ovat maailmanlaajuinen terveysuhka ja on arvioitu, että 35 % maailman väestöstä sairastaa niitä vuonna 2050. Borrelioosi on kaikkein yleisin puutiaistauti, jonka aiheuttaa Borrelia -bakteeri. Puutiainen voi kuitenkin kantaa useita eri taudinaiheuttajia yhtä aikaa ja myös levittää niitä eteenpäin imiessään verta isäntäeliöstä. Tästä huolimatta esimerkiksi Yhdysvalloissa valtaosa markkinoilla olevista puutiaistauteihin tarkoitetuista diagnostisista testeistä testaa lähinnä borrelioosia. Oikean diagnoosin saamiseksi potilaat joutuvat käymään läpi jopa yksitoista eri lääkäriä ja yksitoista eri testiä, mikä on kallista sekä potilaalle että yhteiskunnalle. Huolimatta puutiaistautien lisääntymisestä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta kahdenkymmenen viime vuoden aikana, diagnostisten testien kehitys on polkenut paikallaan.

Jyväskylän yliopiston dosentti Leona Gilbertin tutkimusryhmä tohtoriopiskelija Kunal Gargin johdolla on nyt julkaissut tutkimuksen, jossa selvitettiin 432 borrelioosin takia vastaanotolle saapuneen potilaan immuunireaktioita kahtakymmentä eri puutiaistautia ja niihin usein liittyvää taudinaiheuttajaa vastaan. Borrelioosi oli testattu potilailta kansainvälisten borrelioosin hoitosuositusten mukaisesti ja tulosten perusteella heidät oli jaettu eri luokkiin taudin eri vaiheiden perusteella.

Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

RICKETTSIA RUOTSISSA, AFTONBLADET 6.7.2013

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Pe Elo 16, 2019 14:16

KUUSI VUOTTA SITTEN JULKAISTU ARTIKKELI.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1 ... mwNcY-8wgA

Se voi johtaa sydänlihastulehdukseen, kasvohalvaukseen - tai kuolemaan.
Uusi tutkimus osoittaa, että joka kymmenes punkki kuljettaa bakteeria.
Lääkärit erehtyivät usein salakavalaa Riketsiaa tavalliseen kurkkukipuun .

Konekääntäjää käytetty apuna.

Rickettsia helvetica. Haitallisella nimellä varustettu bakteeri on lentänyt lääkärin tutkan alla pitkään. Se voi aiheuttaa sydäninfarktin, aivokalvontulehduksen, kasvohalvauksen ja äkillisen kuurouden, jos infektiota ei havaita ajoissa, äskettäinen tutkimus Akademiskan sairaalassa ja Falun laserilla osoittaa.

"Olemme pitäneet borealiaa useimpien näiden ongelmien syynä, mutta monet oireista voivat olla Rickettsiaa", sanoo päälääkäri Kenneth Nilsson.

Väärä hoito
Borrelia-tyyppisten oireiden ja taudin tunnistamismenetelmien puutteen vuoksi monet ihmiset voivat kuitenkin joutua kohtaamaan tehottoman penisilliini hoidon väärin.

- Mielestäni siellä on iso tumma hahmo. Tämä diagnoosi on ollut olemassa vain vuoden, Kenneth Nilsson sanoo.

Vahva näyttö
Hänen ja kollegoidensa tutkimuksen mukaan suhde "joka kymmenes" toistuu useita kertoja Rickettsia helvetican ympärillä:

● Noin joka kymmenes punkki kantaa bakteeria.
● Jokaisella kymmenennellä potilaalla, jolla on punkkipurema, ilmenee rickettsia-tartunnan oireita.
● Noin joka kymmenes potilaasta, jolla on tutkittu tutkimusryhmä kasvohalvaus, on ”vahvat todisteet tartunnasta”.

Penisilliini ei auta
Punkin puremisen jälkeen puremakohdan ympärille alkaa tulla punoitusta. Sitten tulee kuumetta ja lihaskipuja. Tuloksena on lääkärillä usein penisilliinihoito ja paluu kotiin, mikä voi osoittautua kohtalokkaana rickettsia-infektioissa.
"Penisilliini ei auta, mutta infektio elää kehossa", sanoo Kenneth Nilsson, joka tutki 1990-luvun lopulla 19-vuotiaan jääkiekkoilija Peter Nordfeldtin äkillisen kuoleman, joka hämmensi lääkäreitä.
Penisilliinin sijasta tarvitaan huomattava annos laajavaikutteisia antibiootteja, jos immuunijärjestelmä ei pysty pysäyttämään Rickettsia-bakteeria.

Rickettsia ja Rickettsia helvetica Kaksi tappavaa tautia
Rickettsia helvetica
■ Voi aiheuttaa kroonisen sydänlihastulehduksen ihmisillä - ja voi esiintyä 5-10 prosentilla ihmisistä, jotka kärsivät oireista punkinpureman jälkeen. Esiintyy usein yhdessä borrelioosin kanssa.
■ Oireet: korkea kuume, voimakas hikoilu, ihottuma ja pahimmassa tapauksessa sydänlihasongelmat. Hoidettu runsaalla annoksella laajavaikutteisia antibiootteja.

Rickettsia
■ Riketsiat ovat pieniä bakteereja, jotka elävät ja lisääntyvät soluissa.
■ Bakteerit on nimetty amerikkalaisen patologin Howard Taylor Rickettsin mukaan. 1900-luvun alkupuolella hän osoitti, että kuumetautia aiheuttavaa bakteeria, Rickettsia prowazeki, löytyy lähettäjän maha-suolikanavasta, joka välittää tartunnan ihmisille.
■ Nykyään tunnetaan noin 20 rickettsiabakteerin lajia, joista kahta löytyi Ruotsista.
■ Täiden lisäksi punkit, kirput ja punkit voivat myös välittää tartunnan ihmisille.

Lähde: Tartuntataudit.

Borrelia ja TBE Kaksi yleistä puun välittämää tautia
Borrelia


■ Tartuntojen aiheuttama bakteeriryhmä, joka leviää punkkien kautta.


■ Suurin riski saada borrelia on Ruotsin etelä- ja keskiosissa sekä maan ja järvien rannikoilla. Aika infektion ensimmäisistä oireista on ilmoitettu olevan kolmesta päivästä kuukauteen.

■ Noin 10 000 ruotsalaista saa punkinpuremant vuosittain. Useimmat kärsivät hyvänlaatuisesta ihottumasta, mutta joissakin tapauksissa infektio voi levitä keskushermostoon, mikä voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja halvaantumista.
■ Borrelia voidaan hoitaa antibiooteilla. (Taudin alkuvaiheessa)

TBE
■ Viruksen aiheuttama punkki tartuntatauti.
■ Ruotsissa TBE ilmoittaa vuosittain 150-200 tapausta.
■ Tauti esiintyy Etelä-Ruotsissa. Se on yleisin itärannikolla ja useimmat tapaukset ovat saaneet tartunnan Upplandin ja Södermanlandin saaristossa Mälaren-järven ympärillä.
■ TBE ilmenee aivotulehduksena, jossa on korkea kuume, vakavat päänsärkyt ja satunnaiset kouristukset ja halvaus.
■ Monet ihmiset ovat toipuneet täysin, mutta noin kolmannes kärsii pitkistä tai jatkuvista ongelmista, mukaan lukien voimakas väsymys ja muistihäiriöt.

Lähde : Tartuntataudit.

Vastaa Viestiin